“We moeten het karakter van het Reeuwijkse plassen behouden” Interview met Wick Kranenburg - voorzitter Stichting BLR.
“Te koop”. Wick Kranenburg zag het bordje op een eiland staan toen hij enkele jaren geleden met zijn sloep over de plassen voer. “Ik vond het een mooi stukje natuur, al was er flink wat onderhoud aan de oevers nodig. Mijn vrouw en ik hebben meteen besloten het gebiedje te kopen. Daarna ben ik gaan uitzoeken welke subsidies er zijn voor het behouden van natuur. Daar moet je heel wat tijd en doorzettingsvermogen voor hebben!” En dat heeft Wick. Hij heeft zelf het plan voor het opknappen van de oevers gemaakt. Een aannemer heeft bomen en struiken afgezaagd en de oevers beschermd met palen en doek. “Het riet staat er nu heel goed bij. Een deel is niet gelukt, dat gaat Rijnland nu doen.”
De kennis over de subsidies kwam opnieuw van pas toen Wick met een aantal dorpsgenoten de Stichting Beheer Landschapselementen Reeuwijkse Plassengebied (Stichting BLR) oprichtte. Deze stichting heeft landtongen en eilanden van de gemeente overgenomen, met als doel de natuur en het karakter van het plassengebied te behouden. “Al deze gebieden hebben achterstallig onderhoud aan de oevers”, vertelt Wick. “Als er niets gebeurt, verdwijnen ze.” De stichting moet een plan maken voor het onderhoud. "Het geld dat wij van de gemeente hebben gekregen, is daar niet voldoende voor. Daarom hebben we ons bij het Hoogheemraadschap van Rijnland aangemeld. We hebben inmiddels een overeenkomst gesloten over het beheer van de oevers die we in het verleden hebben opgeknapt. Het Hoogheemraadschap gaat het onderhoud op zich nemen. Ook gaan zij nieuwe natuurvriendelijke oevers maken op kansrijke plaatsen. Ook voor zijn eigen stukje grond heeft Wick een overeenkomst gesloten. “Het Hoogheemraadschap gaat het slechte deel van de oever opnieuw aanpakken. Daarna zorgen zij ook voor het beheer. Daar ben ik blij mee: Zij onderhouden mijn oever op een goede manier en ik hoef er niets voor te betalen.”
Hoewel Wick blij is met de plannen van het Hoogheemraadschap, maakt hij zich over twee dingen zorgen. “Zij onderhouden alleen oevers op kansrijke plaatsen. Dat begrijp ik wel, zij moeten hun geld efficiënt besteden. Kansarme oevers, die veel golven te verduren hebben, vallen buiten de boot. Ook die moeten we behouden, anders gaat alsnog een deel van dit mooie gebied verloren.” Het tweede zorgpunt gaat over de baggerproblematiek. “Het effect van natuurvriendelijke oevers komt pas echt uit de verf als er minder slib in het water zit. Daar moet ook wat aan gebeuren!” Waterkwaliteit, van plas tot website...